Prestigieuze Keizer Karel-film is eindelijk van het schap

De deels in Gent gedraaide film Emperor kan na meer dan zes jaar worden afgewerkt. Maar veel zal dat de gedupeerden van het failliete Antwerpse productiehuis Corsan niet opleveren.

Door Stijn Cools – Foto’s Jimmy Kets

Honderden figuranten, een uitgebreide technische crew, Oscarwinnaar Adrien Brody en James Bond-regisseur Lee Tamahori waren in de zomer van 2015 in de Gentse binnenstad voor de opnames van de film Emperor. ‘Hollywood aan de Leie’, titelde deze krant daar toen over. De film over een wraakoefening op Karel V was een groots opgezet spektakelstuk met internationale weerklank. Er werden vooral opnames gemaakt in Tsjechië, maar de filmploeg deed onder ruime mediabelangstelling dus ook ons land aan. Eind 2016 moest de film in de zalen verschijnen, stond toen op de planning.

Die timing is niet gehaald. ­Anderhalf jaar na de opnames in Gent is het productiehuis Corsan immers failliet verklaard. Daarvoor liep er al een gerechtelijk onderzoek en had er een inval van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) plaatsgevonden. Betrokken bestuurders, zoals bezieler Paul Breuls, en revisoren moeten zich in februari volgend jaar verantwoorden voor de correctionele rechtbank op verdenking van onder meer oplichting via het systeem van de taxshelter – een fiscale stimulans die aanmoedigt te investeren.

Montage en special effects

Al die tijd heeft Emperor, het prestigeproject van Corsan, stof liggen vergaren. Maar daar is eind vorig jaar en begin dit jaar verandering in gekomen. De curatoren hebben een biedingsproces georganiseerd dat geleid heeft tot de verkoop van de film. De laatste ­details daarover zijn ondertussen uitgeklaard. Over de kostprijs, de koper en een mogelijke doorverkoop doen verschillende geruchten de ronde. Curator Erik Greeve mag daar niet over communiceren, vertelt hij. Wel deelt hij mee dat er verschillende partijen aan de biedingen hebben meegedaan: van productiehuizen tot investeringsfondsen en geïnteresseerde individuen. ‘We zijn blij dat de film verkocht is. Vanuit een artistiek oogpunt en gezien al het werk dat er al is ingestoken, is het toch belangrijk dat mensen hem kunnen zien’, vertelt Greeve.

Zelf heeft hij al ruwe beelden van Emperor op dvd gezien. Hij schat dat de film 80 tot 90 procent afgerond was ten tijde van het faillissement. Er is nu nog werk aan onder meer de montage, het geluid en de special effects.

Dat het jaren geduurd heeft vooraleer Emperor van het schap geraakt is, komt niet door een gebrek aan interesse, maar door de complexiteit van de verkoop. Er lagen door het faillissement nog verschillende claims op de moederbanden en ook de auteursrechten moesten worden afgehandeld. Greeve: ‘Maar daar zijn we dus in geslaagd.’

Een tweetal miljoen euro zou naar schatting volstaan om de film af te werken.

 

Tijdloze investering

In theorie is de verkoop van Emperor goed nieuws voor de gedupeerden van Corsan. Greeve: ‘Dit bedrag komt in het actief van het faillissement dat gebruikt wordt om het passief aan te zuiveren. Al is dat passief wel zeer groot en gaat het hier maar om een druppel op een hete plaat.’

Gedupeerden zullen weinig hebben aan de verkoop van de film. ‘De opbrengst zal door de fiscus opgeëist worden’

Geert Lenssens, Advocaat van benadeelden

De schade door Corsan werd in het verleden al op meer dan 200 miljoen euro begroot.

Het verbaast advocaat Philippe Renier, die gedupeerden vertegenwoordigt, niet dat de film verkocht geraakt is. ‘Het is een film die zich verschillende eeuwen geleden ­afspeelt en zich focust op een historische figuur. Gezien de tijdloosheid is dat een interessante investering.’

Al verwacht Renier geen grootse première meer zoveel jaar na de opnames. ‘Ik zie niet hoe je hier nog een box office hit van kunt maken, het is meer iets voor het B-circuit of de streamingdiensten.’ Vraag is ook of de betrokken acteurs de film nog kunnen of willen promoten.

Volgens Greeve, de curator, was Emperor het meest waardevolle ­bezit van Corsan dat teruggevonden werd. Al vindt advocaat Geert Lenssens, die ook benadeelden bijstaat, dat de gerechtelijke autoriteiten te weinig gezocht hebben naar andere bestanddelen van het vermogen. ‘Waar zijn de filmrechten van de andere Corsan-films naartoe?’, vraagt hij zich onder meer af.

De verkoop van Emperor ziet Lenssens in de eerste plaats als ‘een kaakslag’ voor de gedupeerden. ‘Want de opbrengst zal door de fiscus opgeëist worden. De gedupeerde beleggers hebben gelukkig andere doelwitten. Gemakkelijk bereikbare zaken zoals een pent­house en een kunstverzameling werden in beslag genomen. Ook de bedrijfsrevisoren en hun verzekeraars zijn in het vizier.’

De bestuurders van Corsan en Breuls staan terecht, omdat ze verdacht worden van onder meer schriftvervalsing, oplichting via het taxsheltersysteem, inbreuken op de prospectuswet en fiscale valsheden in de periode van 2007 tot 2016.

Corsan-bezieler Paul Breuls ‘kon op dit ogenblik niet reageren’. Zijn advocaat Tom De Meester wenste geen commentaar te geven.

Share this post