‘Penthouse’ blijkt veredelde studio: bouwpromotor veroordeeld voor misleidende verkoop

Bouwpromotor Twin Promotion, die vorig jaar in opspraak kwam, is door de burgerlijke rechtbank in Mechelen veroordeeld tot het betalen van een fikse schadevergoeding. De zaak kwam aan het licht toen twee vriendinnen vaststelden dat de ‘penthouse’ die ze gekocht hadden een veredelde studio bleek te zijn.

Door Dirk Coosemans 

Bouwpromotor Twin Promotion, die toebehoort aan de steenrijke West-Vlaamse familie Debucquoy, verkocht vorig jaar vakantieappartementen in een nieuw te bouwen complex in het Zuid-Franse Vence, pal tussen de mondaine badsteden Cannes en Nice, wel enkele kilometers de bergen in.

Ook twee Vlaamse artsen, vriendinnen, kochten elk een appartement in het project: waarde om en bij 400.000 euro. “Een appartement van 75 vierkante meter was me beloofd. Een penthouse”, vertelde één van hen eerder in onze krant. Maar de verkopers zouden daarna vaag gebleven zijn over de precieze grootte van het verblijf. De arts ging dan maar zelf een kijkje nemen naar de vordering van het project. “Ter plekke stelde ik vast dat het penthouse eigenlijk een veredelde studio was. Amper 45 vierkante meter groot”. Ook het appartement van de vriendin bleek veel kleiner dan beloofd.

Nadat de gedupeerden een advocaat onder de arm hadden genomen, wilde Twin Promotion uiteindelijk wel de verkoop annuleren en de voorschotten terugbetalen. Maar een schadevergoeding, die contractueel voorzien zou zijn, wenste de firma niet op te hoesten.

Schadevergoeding


Daarom kwam het nu tot een rechtszaak waarbij de twee dokters hun gelijk haalden. De rechter was keihard in zijn vonnis. “Uit de gegevens blijkt dat beide dames werden gelokt en misleid, hetgeen een schending inhoudt van een aantal bepalingen inzake oneerlijke en misleidende handelspraktijken. Er zijn producten aangeboden die de verweerder aan die prijs niet kon leveren”. De rechter kende beide slachtoffers elk 10.000 euro schadevergoeding toe. Twin Promotion werd ook veroordeeld tot het betalen van de proceskosten. Advocaat Geert Lenssens, die de dames bijstond, wenste geen verdere commentaar te geven over de zaak.

De directie van Twin Promotion laat weten dat ze zeker in beroep gaat tegen het vonnis. “Wij gaan helemaal niet akkoord met deze uitspraak. Alles wat in het contract stond zijn we nagekomen, wij staan recht in onze schoenen. Alleen betreuren we het dat een zelfstandige agent met wie we samenwerkten meer beloofd zou hebben in sms’en die hij verstuurd heeft. We onderzoeken dat nog, maar de samenwerking met de agent is alvast opgezegd.”

“Het appartementsgebouw staat er nu en de logementen zijn voor 95 procent verkocht aan Belgen. Wij krijgen veel positieve reacties”, klinkt het nog.

Tegen een ander vastgoedbedrijf van dezelfde familie zouden ook nog rechtszaken lopen, zo vernam de redactie nog.

Share this post