Geldschieters dagvaarden FNG


Brantano was wellicht de bekendste keten van FNG. ©BELGA

De obligatiehouders van het deels failliete FNG dagvaarden het modebedrijf en zijn drie oprichters. Ze eisen 15 miljoen euro terug.

Dieter Penninckx, Manu Bracke en Anja Maes hebben een dagvaarding aan hun been. De initiatiefnemers zijn 50 investeerders die intekenden op obligaties van FNG, het modebedrijf dat het trio in 2003 oprichtte. De groep – en haar bekende dochterbedrijven Brantano, CKS en Fred & Ginger – ging vorig jaar failliet.

Alleen de beursgenoteerde vennootschap FNG nv en diens Zweedse e-commercedochter Ellos overleefden het faillissement. Daarom dagvaarden de obligatiehouders ook FNG nv, in een poging iets terug te zien van de tientallen miljoenen euro’s die ze investeerden.

Voorlopig eisen de schuldeisers 15 miljoen euro, zeggen hun advocaten Geert Lenssens en Jetze Landuyt in de krant De Standaard. Maar dat kan oplopen tot 25 miljoen euro.

Of ze het geld effectief terugzien, is de vraag. Ze leenden het geld aan vennootschappen die intussen failliet zijn. Het huidige FNG voelt zich niet geroepen de obligatiehouders terug te betalen. Hetzelfde geldt voor de banken, die failliete FNG-vennootschappen zo’n 200 miljoen euro leenden en al nul op het rekest kregen van FNG nv.

FNG ging in frauduleuze omstandigheden failliet. De boekhouding van het bedrijf klopte niet. Penninckx, Bracke en Maes werden in de zomer in verdenking gesteld. Vorige week raakte bekend dat de onderzoeksrechter ook FNG in verdenking stelde.

Share this post