2 jaar cel voor sjoemelende beleggingsadviseur uit Turnhout

Door Jef Van Nooten

TURNHOUT – Beleggingsmakelaar Eric V.D.T. uit Turnhout is tot een gevangenisstraf van 2 jaar veroordeeld voor zijn aandeel in een groot dossier van beleggingsfraude. De slachtoffers verloren daarbij in totaal meer dan 3 miljoen euro. Het spilfiguur van de fraude vliegt 4 jaar achter de tralies.

Spilfiguur in de oplichtingszaak is de 52-jarige Hans-Joachim H., een zakenman uit Zwitserland. Hij kreeg voor de fraude onder andere hulp van de Turnhoutse beleggingsadviseur Eric V.D.T. uit Turnhout. De Turnhoutenaar heeft 36 cliënten overtuigd om ‘aandelen’ te kopen van een Canadese firma. De slachtoffers moesten 1,5 euro per aandeel betalen. Ze zouden 2 euro per aandeel terugkrijgen zodra het bedrijf naar de beurs ging. De beloofde beursgang kwam er echter nooit. Het geld verdween naar een Duitse rekening van het Zwitserse bedrijf van Hans-Joachim H.

Commissielonen
De Turnhoutse beleggingsadviseur kreeg in ruil 112.000 euro aan commissielonen. “Als klap op de vuurpijl stuurde V.D.T. ook nog facturen naar de mensen die werden opgelicht. Hij vroeg 75 euro voor de administratiekosten die hij had gemaakt”, vertelde de aanklager tijdens het proces.

Wie mee wilde beleggen, moest minstens 25.000 euro op tafel leggen. Het grootste slachtoffer van de oplichters is een man die 357.000 euro aan zijn beleggingsmakelaar gaf.

 

Beroepsverbod

 

Eric V.D.T. wordt nu veroordeeld tot 2 jaar cel, 6.600 euro boete en een beroepsverbod van vier jaar. Het spilfiguur uit Zwitserland krijgt 4 jaar cel , 30.000 euro boete en een beroepsverbod van acht jaar. Een beleggingsadviseur uit Assenede die mee vervolgd werd, wordt vrijgesproken.

Share this post