Niks over Arco in regeerakkoord, advocaat coöperanten boos: “Dit is de vloek van Toetanchamon voor de politiek”

De coöperanten van Arco zijn misnoegd over het regeerakkoord van de nieuwe federale regering. Dat zegt Geert Lenssens, de advocaat van de belangenvereniging ArcoClaim, die 7.000 gezinnen vertegenwoordigt. Want over Arco staat daar geen woord in. “Dit is een vorm van negationisme”, klinkt het fors.

Bitter”, “cynisch”, Geert Lenssens, advocaat van ArcoClaim, een belangenvereniging van 7.000 gezinnen met Arco-aandelen, spaart in “De ochtend” op Radio 1 de felle frases niet over het nieuwe regeerakkoord. Want daarin wordt de Arco-kwestie niet een keer aangestipt.

Arco was de financiële poot van de christelijke werknemersbeweging Beweging.net, die in de financiële crisis samen met Dexia-bank ten onder ging. Daardoor zijn de aandelen van de zowat 800.000 Arco-coöperanten niets meer waard.

“Iedereen is het erover eens dat die mensen ooit bedrogen zijn bij de aankoop van hun aandelen”, zegt Lenssens. “Nadien heeft de regering tot twee keer toe formeel beloofd dat zij hun geld gingen terugkrijgen, met de staatswaarborg en met het regeerakkoord van 2014. Twee keer wordt dat woord niet nagekomen. Nu zien ze een vorm van negationisme: ik durf dat woord gebruiken, want het is alsof de Arco-zaak niet meer bestaat.”

Dat CD&V Annelies Verlinden als minister van Binnenlandse Zaken aanduidde, valt slecht. Als advocate verdedigde zij in het verleden de Belgische Staat in het Arco-dossier. “Dat komt zeer hard aan bij de aandeelhouders. Ik heb het niet over de capaciteiten van de minister, maar de symboliek is zeer cynisch.”

 

Nieuwe dagvaardingen?

 

Lenssens waarschuwt de politici: deze zaak zal niet zomaar verdwijnen. “Politici onderschatten het effect van die Arco-zaak. Er is een bitterheid ten aanzien van de CD&V en ten aanzien van de politiek in het algemeen. Die Arco-zaak is de vloek van Toetanchamon voor de politiek. Mensen blijven dat onthouden. Je kunt misschien sollen met enkele kiezers, maar met bijna 1 miljoen kiezers? Dat kan je niet maken. Vroeg of laat komt de afrekening.”

De advocaat sluit nieuwe procedures niet uit, naast die die nog lopen. “Het zou mij niet verwonderen dat ArcoClaim vroeg of laat de leden van de vorige regering persoonlijk gaat dagvaarden voor de burgerlijke rechtbank. Dat ligt zeker op de tekentafel.”
“Wij weten ook dat de bank Belfius tot 2018 op de rekeninguittreksels van bijna 400.000 klanten vermeldde dat de Arco-aandeelhouders hun geld gingen terugkrijgen. Want het volle bedrag van die aandelen stond op die rekeninguittreksels. Sommige mensen hebben daar successierechten op betaald. Het zou me niet verwonderen dat ArcoClaim daar een strafklacht tegen overweegt.”

 

Stilte bij Beweging.net

 

Beweging.net reageerde afgelopen zondag via een bericht op de website nog positief op de vorming van de Vivaldi-coalitie. “Wanneer deze partijen de moed hebben in een regering te stappen, verdienen ze minstens daarvoor krediet”, aldus voorzitter Peter Wouters. Ook in die reactie werd Arco niet vermeld.

Share this post