Geert Lenssens: ‘Tak 23-levensverzekeringen blijven uiterst risicovol’

Door Veronique Goossens

Advocaat Geert Lenssens waarschuwt in Z-Talk Goossens voor misleiding van klanten door verzekeraars. Geert Lenssens verwierf bekendheid als advocaat in de financiële schandalen Lernout & Hauspie, Fortis, Dexia en Arco.

Regelmatig krijgt hij ook te maken met klanten die hun kapitaal in rook zien opgaan bij tak 23-levensverzekeringen, dat zijn verzekeringen gekoppeld aan beleggingsfondsen. “Mensen weten niet dat hier vaak zeer grote risico’s mee worden genomen en dat heel hun kapitaal kan verdwijnen. Ik verdedigde onlangs een ondernemer die 400.000 euro in zo’n tak 23-levensverzekering had gestoken en na drie jaar was 90 procent van zijn kapitaal weggesmolten. Hij had dat contract afgesloten in 2011.

Het gaat om een miljardenbusiness die de afgelopen vijftien jaar heel populair werd bij verzekeringsmaatschappijen en makelaars omdat er relatief hoge commissies mee te verdienen vallen. “Het probleem zit bij de informatieverstrekking. Men is op grote schaal producten gaan verkopen aan jan modaal, terwijl die oorspronkelijk bestemd waren voor professionals die de risico’s kennen. Ik heb zelfs gevallen gezien waarbij men die levensverzekeringen aan mensen van 85 jaar gaat verkopen. Dat is immoreel,” zegt Geert Lenssens.

De wetgeving is strenger geworden, maar ze komt volgens Lenssens 15 jaar te laat en ze is niet sluitend. “De producten die nu verboden zijn wegens te toxisch zijn slechts het topje van de ijsberg. Het grote probleem is volgens mij dat de makelaars en agenten op het veld de strengere regels vaak niet kennen en dus ook niet weten dat ze bepaalde producten niet mogen verkopen aan klanten. De wetgeving zegt dat verzekeringsmaatschappijen en de makelaars de risico’s moeten kennen en dat ze dus aansprakelijk zijn. Ik vrees dat hier veel problemen zullen ontstaan.”

Share this post